Twitter


Jaarsma & de Boer

De beuk erin...
"Dwars door Vlaanderen, de E3 prijs, dat zijn echt koersen waar ik een supergevoel aan over heb gehouden." Aan de vooravond van Rund um den Finanzplatz Eschborn, de Frankfurter koers die voorheen bekend stond als Rund um den Henninger-Turm, blikt Joost nog even terug op het voorjaar. "Ik ben met veel vertrouwen naar de Ronde van Vlaanderen gegaan maar als je dan onderuit gaat en zo'n behoorlijke tik mee krijgt, dan weet je eigenlijk dat Parijs-Roubaix verkeken kans is. Als je over die kasseien rondrijdt met hoofdpijn, is dat niet echt een succes." Lachend vervolgd hij, "blijkbaar is het toch niet verstandig om binnen een week met een hersenschudding alweer te koersen." De klassieker met de finish op de wielerbaan in Roubaix had de kers op de taart moeten worden, maar werd, ook mede dankzij een kapot voorwiel, een koers om snel te vergeten.
Toch is Joost positief over het voorjaar, "zeker ik kijk met tevredenheid terug op het voorseizoen, individueel misschien niet met 100% tevredenheid, maar ik vind het een blijk van waardering dat ze nog steeds tevreden zijn. Kijk, het is altijd spannend met een nieuwe ploeg waarin iedereen zijn plekje moet vinden." Dat plekje heeft hij wel gevonden en met het team en de behaalde resultaten zit het ook goed. Het team van Leopard-Trek is tevreden met hun Twentse aanwinst. "Dat is de feedback die ik krijg, kijk, voor de buitenwacht telt eigenlijk het scorebord, maar als ervaren mannen als Fabian en O'Grady tevreden zijn.." Met trots in zijn ogen vat Joost samen, "zijn dat leuke dingen natuurlijk..."
De rolverdeling bij de Luxemburgers is een die de Twentse renner nog niet eerder meemaakte. "We hebben nu een echte kopman en als je kijkt naar de grote koersen, dan is dat wel een grote verantwoordelijkheid die op onze schouders rust." Het is een misvatting dat de ploeg van de Schleckjes te zwak volgens Joost, "ik denk dat we in de voorjaarskoersen flink wat pech hebben gehad en dat we in de toekomst zeker beter voor de dag weten te komen. Ik kijk zeker met heel veel vertrouwen naar de komende koersen."
over de kritiek dat hij zelf nog geen uitslagen heeft gereden is Joost duidelijk. "Het team heeft een plan en daarvan moet iedereen zijn onderdeel uitvoeren en wordt daarin beoordeeld. Dat houdt dan in dat ik geen uitslag heb gereden maar wel in dat plan mijn onderdeel heb gedaan. naar tevredenheid van het team. En die betalen wel mijn salaris. Of Jantje, Pietje of Klaasje daarmee tevreden zijn, daar zit ik niet zo mee." De rol van Joost is wel duidelijk, "ik ben een renner die urenlang op kop kan rijden zonder te verzaken, zonder te verzwakken, dat vind ik ook mooi! Maar vergeet niet, dat is niet iets dat iedereen kan, ik heb vroeger wel renners mee gehad en die zaten gewoon te janken in mijn wiel."
Joost haalt een mooi voorbeeld van zijn kracht aan. "In Oman hebben we die rit gehad van 210 kilometer en we hadden een aantal goede sprinters mee, Benatti was goed in vorm, en dan werd ik aan kop gezet. Dan rij je 180 km aan kop van het peloton en die andere jongens zijn er dan al af en jij beukt nog door totdat de kopgroep terug is. Als je dan voelt dat je het peloton kan laten afzien en er na afloop verschillende mannen van verschillende ploegen langskomen met een gezicht als...." Joost moet lachen als hij de van vermoeidheid vertrokken gezichten van de jongens nadoet.
Het zal zijn taak zijn in de Tour, beuken aan kop. "O'Grady en ik grappen daar ook wel eens over, dat we straks vele uren aan kop moeten beuken in Frankrijk. Maar als we dat moeten is dat wel een goed teken, want dan staan we er als ploeg goed voor!" De Tour de France, het woord is gevallen. Zoals het er uitziet zal Joost dit jaar de Koers der Koersen rijden. Het hele seizoen is er op gericht. Binnenkort staat de Dauphiné op de agenda, de traditionele opmaat naar de Tour de France.
Voordat het zover is duikt Joost de grens over naar de Oosterburen. Toch zou hij oorspronkelijk een andere kant opgaan, "ik zou California rijden, maar in samenspraak met de ploeg hebben we dat toch veranderd." Jetlag midden in het seizoen en een lastig parcours waardoor het extra zwaar zou zijn om te koersen, waren de overweging om richting Duitsland te gaan. "En als je daarna ook de Dauphiné moet doen, dan kan het wel eens een beetje te veel worden" zegt Joost voorzichtig.
Zondag komt er een einde aan een periode waarin hij geen koersen reed. Even tijd voor het gezin, familie en vrienden, huiselijke zaken, maar ook om de tijdritfiets te testen, rug en buikspieren te trainen, ritjes achter de pas aangeschafte brommer te rijden. Maar ook even de kop leegmaken, fris worden. Hard nodig volgens Joost, "we staan toch weer voor een zware drukke periode waarin we veel weg zijn."
Over de tijdritfiets gesproken, net heeft hij zijn tijdritfiets nog even laten zien. Een prachtig karretje met elektronische schakeling in de bekende zwart-wit-blauwe kleurencombinatie van het Luxemburgse team. Twee mooie trainingen heeft hij er mee afgewerkt, "van 70, 75 kilometer, mooie hoeveelheden voor een tijdrit." De renner heeft in zijn achterhoofd hoop op een mooie plekje in de tijdrit in de ronde van Beieren. "Je weet het natuurlijk nooit, tenslotte heb ik in Duitsland al wel vaker mooie resultaten gereden..."

Zondag 1 mei start Joost dus in de Rund um den Finanzplatz Eschborn- Frankfurt. Vanuit Frankfurt twittert kamergenoot Martin Mortensen een klacht. "Een mooi hotel, maar ze hebben geen Eurosport op de tv!"