Twitter


Jaarsma & de Boer

Ontploffing in de benen
"De benen ontploften, heb je de knal niet gehoord dan" grapt Joost. Hij gaat deze keer meer woorden gebruiken dan, in Frankfurt, gereden kilometers, om zijn eerste koers na de rustperiode te omschrijven. Met 130 kilometers viel hij, samen met een grote groep andere renners, uit. "Na 40 kilometer merkte ik het al bij de beklimming van de Feldberg, dit gaat m niet worden." zegt hij om vervolgens nuchter samen te vatten dat hij gewoon nog niet goed genoeg was.De renner weet als geen ander dat het na een rustperiode lastig is om weer in het wedstrijdritme te komen. Trainen is iets anders dan koersen, meestal zijn er een paar wedstrijden voor nodig om weer in vorm te komen. Veel deelnemende renners haalden de finish in Frankfurt dan ook niet, van de meer dan 200 die van start gingen kwamen er maar 75 over de finish. Daaronder waren maar drie ploeggenoten. Joost omschrijft de Rund Um den Finanzplatz als een "lastige koers". In het begin sprong hij veel mee in de koers die, door de aanwezigheid van veel kleinere ploegen, erg onrustig was. "Direct al hoog in de hartslag en dan moet je die Feldberg op, man, die is wel 700 meter hoog vanaf zeeniveau!" Het liefst had hij de wedstrijd uitgereden, maar volgens hem is er geen man overboord, "ik heb lekker getraind."
Voor de organisatie van de vijftigste Runde heeft Joost alleen maar lof. De anti-wielrennen houding in de media, die ervoor zorgde dat Duitsland dit jaar geen ProTour ploeg meer heeft, komt volgens de Twentse renner niet bij het publiek weg. Frankfurt was bijna helemaal afgezet en overal waren activiteiten rond het wielrennen. Dikke banden races, Jedermannrennen, skeelerwedstrijden, volgens Joost heerste er absolute wielergekte, "machtig mooi om dat te zien". De uitgevallen renner moest dwars door het publiek terug fietsen naar de auto, geen bus deze keer, omdat het hotel zo dicht bij de start lag.
Na het horen van het nieuws rond de dood van Osama Bin Laden, is Joost gelukkig dat zijn programma is omgegooid. Nu hoeft hij niet een risicovolle vlucht naar de Verenigde Staten te nemen, maar kan het per auto over het vasteland. Morgenochtend vertrekt hij naar Noord-Frankrijk voor de Vierdaagse van Duinkerken. Deze koers kent overigens meer dagen dan dan de naam doet vermoeden, namelijk vijf. Meer over de Vierdaagse hier.