Twitter


Jaarsma & de Boer

Dauphiné Libéré 2011De Bayern Rundfahrt achter de rug, een weekje herstel, vrijdagavond knallen in de Nacht van Hengelo en zaterdag op het vliegtuig naar Frankrijk. Zondag start in Evian-les-Bains de Dauphiné Libéré. Met de proloog van 5,4 km start een zware week voor Joost. "Het is natuurlijk een hele andere koers dan Bayern en het wordt zeker geen makkelijke Dauphiné dit jaar. Ik heb de route bekeken en als je kijkt, met al die aankomsten bergop, dat zal zwaar worden." De tijdrit, woensdag 8 juni zal zeker een uitdaging zijn, "een lange tijdrit met een paar fikse beklimmingen" verzucht hij.
Wie zijn teamgenoten zullen zijn komende week, daar heeft de renner nog weinig notie van. "Ben natuurlijk een week weg geweest, maar ik neem aan dat er een paar echte klimmers bij zitten, een aantal jongens van de Giro. Ik heb geen idee wat de ambities van het team zijn, maar ik wil sowieso voor een goede proloog en klimtijdrit gaan. Ik heb niet de illusie dat ik, met al die aankomsten bergop, echt iets kan doen. Kijk, ik kan redelijk bergop, misschien kan ik met een vroege ontsnapping mee, maar hoever je kunt komen, geen idee." Joost fronst even als hij denkt aan de laatste dag van de Dauphiné. "De Glandon, de Col de la Croix de Fer en een aankomst op La Toussuire, dat is bijna de Touretappe die Rasmussen won!" Lachend, "ik weet dat ik die dag niet in problemen ben geweest, maar toen begonnen we ook nog met de Galibier, bij kilometer 0 stond al een bord, sommet du Galibier 42 km, daar kreeg je ook al moraal van, haha. Vooral omdat er die dag iets van 98 man buiten de tijd vielen..." Het mag duidelijk zijn dat de Tourdirectie die dag besloot om de limiet aan te passen.
De proloog zondag mag je niet onderschatten, aldus Joost. "Je bent daar vaak een hele dag mee bezig, je gaat 's ochtends fietsen, dan heb je de proloog, daarna ga je losrijden, dan maak je wel wat kilometers op zo'n dag! Het is echt niet dat je die dag maar 5 kilometers rijdt." Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de dag van de tijdrit, ook daar worden heel wat meer kilometers gemaakt dan de meeste tv-kijkers denken. "Je staat vaak vroeger op omdat de starttijden gelijk zijn als de gewone etappes, je gaat parcours verkennen. Normaal sta je op, eet wat, dan rij je de etappe en na afloop heb je een transfer en rust.
Acht dagen koersen in de Franse Alpen is natuurlijk een goede voorbereiding voor de julimaand. Joost: "voor de Tour heb je natuurlijk klimritten nodig, dus daar is de Dauphiné perfect voor." De koers gaat deels over het (voormalige) parcours van de Tour. Als hij over de julimaand heeft beginnen de ogen van de Leopard-Trek renner te twinkelen. Toch is het nog niet 100 % zeker dat Joost de Tour zal rijden. Daar is niets vreemds aan, "ik weet niet of je al een ploeg kent die alle namen bekend heeft gemaakt, meestal krijg je dat na de Dauphiné te horen." Niet dat de klassering volgende week invloed heeft op de beslissing, maar het is meer een voorbehoud van het team aldus Joost. "Kijk, ze weten echt wel wat je kunt en niet kunt en ik ga niet voor het klassement mee, ik krijg gewoon specifieke taken mee. Natuurlijk is het onder voorbehoud van ziek, zwak en misselijk."

Joost zal komende week rijden met de volgende ploegmaten: Anders Lund, Brice Feillu, Bruno Pires, Fabian Wegmann, Oliver Zaugg, Stefan Denifl en Thomas Rohregger.