Twitter


Jaarsma & de Boer

Het is begonnen!


>> Foto's
De eerste twee etappes van de Tour de France 2011 zijn achter de rug, maar vrijdag was er eerst nog een drukbezochte persconferentie van het team. "Wat een belangstelling, keek mijn ogen uit, die journalisten tuimelden bijna over elkaar heen", meldde Joost na afloop: "vervolgens hebben we een rustige training gedaan van 1,5 uur." De renner bracht de rest van de dag relaxed door, een laatste beetje rust voordat de Tour zou beginnen. Een groot voordeel voor Joost en zijn teammaats, de komende weken zal het eten goed zijn. Vrijdagmorgen verscheen eindelijk de truck voor de koks, een enorm wagen met een professionele keuken en een restaurant met plaats voor 18 eters.


'Valpartijen'Zaterdag ging de etappe over de beruchte Passage du Gois, de oversteek tussen Île de Noirmoutier en Beauvoir-sur-Mer die met hoogwater onderloopt. In 1999 ging de Tour ook al over de glibberige weg met ernstige valpartijen als gevolg. Die valpartijen bleven deze keer uit, maar de uitkomst van de hectische etappe werd uiteindelijk wel bepaald door twee valpartijen. "Ik zat in een valpartij op 8 kilometer voor de finish, gelukkig viel ik niet en zaten de klassementsmannen allemaal voorin." Andy Schleck hield aan de valpartij een voorsprong van meer dan een minuut over op concurrent Contador, die bij de valpartij betrokken was. Een voorsprong waar Joost een belangrijke rol in kon spelen: "heb de mannen lekker voorin kunnen houden in deze hectische etappe."

'Ploegentijdrit'

"Ik had niet mijn beste dag vandaag in de ploegentijdrit" tweet Joost na afloop. De renner moest na 10 kilometer als eerste lossen, net na de eerste tijdmeting. "Het was een heftige ploegentijdrit met een technische start met veel bochten en smalle wegen." Voor Joost was het een extra zware rit, de ploegleiding wees hem aan als laatste man, op die manier werden de klimmers zoveel mogelijk beschermd. "Fabian startte en ik sloot de groep. Dat betekent dat ik steeds als laatste man de bochten door ging en omdat zo'n groep werkt als een soort harmonica moest ik steeds sprinten om bij te komen. Ik heb gisteren veel in de wind gereden en dat merk je dan wel", verklaart hij. In de wind rijden, het is zijn job in Frankrijk: "daar ben ik hier voor." Tevreden sluit hij af: "onze mannen staan er goed voor, als we deze voorsprong kunnen behouden tot de bergen staan we er goed voor."

Maandag start de derde etappe in Olonne sur Mer om na 198 kilometer te eindigen in Redon. Onderweg rijden de renners over de beroemde Pont de Saint Nazaire, de bijna 3,5 kilometer lange brug over de monding van de Loire.