Twitter


Jaarsma & de Boer

Een mooi gesprek


>> Foto's
Oud-profvoetballer Arnold Bruggink schuift deze grauwe en frisse dinsdagmorgen zijn benen onder de tafel bij Joost. Tijd voor een bijzondere ontmoeting tussen twee Twentse topsporters. Bruggink komt niet zomaar op de koffie, de voetballer is op pad voor het Twentesport Magazine, een nieuw blad dat eind september het daglicht ziet. Journalist Eddy van der Ley is meegekomen om het gesprek vast te leggen en hij moet direct al aan het werk, de twee zijn al druk in gesprek voordat de eerste bak koffie is ingeschonken. De renner en de voetballer praten uitgebreid over trainingsmethoden, motivatie, omgaan met kritiek, verlies van ploeggenoten en het belang van een gezin. Ondanks dat de beide sporters elkaar nog niet eerder ontmoetten is er duidelijk een klik. Bruggink is de eerste om toe te geven dat hij weinig verstand heeft van wielrennen en Joost doet zijn best om uit te leggen hoe de sport in elkaar zit.Zo vraagt de voetballer zich af waarom er in de Tour de France zoveel valpartijen zijn. "Dat komt door het vele lawaai"  legt Joost uit. "De helikopter die de hele tijd vlak boven je hoofd hang en het lawaai van het publiek zorgen ervoor dat je niet op tijd kunt reageren. Normaal sla je aan zodra je het geluid van remblokjes hoort, maar de Tour is de enige plek waar je dat niet hoort." Arnold uit ook zijn verbazing over de beroerde hotels waar de renners tijdens de Tour slapen. Ook het gedrag van de fans langs de kant van de route komt ter sprake. Joost geeft aan dat het hoort bij de aanraakbaarheid van de sport, maar dat het niet wil zeggen dat het altijd prettig is voor een renner. "Een plens water over je heen, dat is alleen prettig als ik daar om vraag. Of een schouderklopje, dat kan een behoorlijke dreun zijn op een lichaam dat een topprestatie verricht."  


Na meer dan anderhalf uur, de koffiekan is allang leeg, is het tijd voor de fotosessie. Toch moet de fotograaf geduld hebben, als Arnold het frame van de tijdritfiets in handen krijgt verandert ook hij in een klein jongetje dat voor het eerst een prachtig stuk speelgoed ziet. "Het weegt echt niets" merkt hij op om vervolgens vol interesse te luisteren naar de uitleg van Joost over het elektronische schakelsysteem. De voetballer heeft sinds kort zelf een mountainbike en vraagt Joost om tips voor mooie mountainbikeroute's. De fotosessie verloopt even later op rolletjes. Op een oude omafiets schuift Bruggink door het beeld terwijl Joost op een oude bank poseert. Even later wordt de trainingsfiets ook ingezet om een mooi beeld van de renner neer te zetten.
Als de fotograaf tevreden is, de sporters uitgesproken zijn en de journalist is uitgeschreven, is het tijd om afscheid te nemen. Joost trekt snel zijn wieleroutfit aan om te gaan trainen. Na een blik op de buienradar valt de keuze op de rollenbank. Hij blijft lekker binnen. "Dit is wel een van de leukste interviews die ik heb gehad" lacht hij nog even. Dan klikken de schoenen in de pedalen en begint hij te trappen.

Komende maand is het hele gesprek terug te lezen in het eerste exemplaar van Twentesport Magazine.