Twitter


Jaarsma & de Boer

Links van de weg demareren


"Ik ben de laatste tijd al druk aan het trainen geweest om links van de weg te gaan demarreren" lacht Joost terwijl hij een grote foto van zichzelf signeert. Het is tijd om de fanmail af te handelen. Een grote enveloppe uit Duitsland met het verzoek om een paar foto's van een handtekening te voorzien, een brief uit Griekenland, met een mooie tekening van een teamfiets en een retourenveloppe met Duitse postzegel. De buitenlandse fans weten de renner te vinden, dat is duidelijk. Joost zelf staat ook aan de vooravond van een nieuw buitenlands avontuur, de Tour of Great Britain."Het is de eerste keer dat ik deze koers rij, ik ben heel benieuwd moet ik eerlijk zijn." Joost plakt een paar postzegels op de grote enveloppe met de versgesigneerde foto's, mompelt "zo, dit moet maar genoeg zijn" en gaat verder met de vooruitblik op de komende koers. "Ik heb begrepen van de edities hiervoor dat het flink kan spoken, het weer lijkt op het Hollandse, met regen en wind, dat het parcours glooiend is. De wedstrijd is eigenlijk vrij lang, zeker voor een koers in deze tijd van het jaar, acht dagen, waarvan de laatste dag een tijdrit in Londen. Wel heel speciaal, ik ben nog nooit in Engeland geweest, laat staan in Londen. We gaan het beleven!"
Joost heeft zin om weer te gaan koersen. "Ik voel me goed, heb afgelopen weekend het NCK gereden, om toch een beetje bezig te blijven na een zware week in Hamburg en Frankrijk." De afgelopen tijd is de renner weer volop aan het trainen geweest. Dat is te zien aan zijn trainingsfiets, de normaal zo mooi gepoetste blauwe Trek zit onder de modder. "ik heb de hele tijd buiten kunnen trainen en eigenlijk veel geluk gehad, het bleef steeds droog." Hij lacht; "ik ga er daarom vanuit dat ik morgen wel een plens water op de kop krijg, het kan natuurlijk niet goed blijven gaan." Dan vraagt zoon Finn, die het gesprek aan de keukentafel vol belangstelling heeft gevolgd, om aandacht. Gierend van het lachen krijgt de kleine de fietsbril van zijn vader op. Beroepswielrenner of niet, even is de koers niet meer belangrijk.

De Tour of Britain start op zondag 11 september met de eerste etappe van Peebles naar Dumfries. Vanaf de Schotse grens volgen de renners de Tweed Valley om over de 'Paddy Slacks' verder te gaan richting een van de meest afgelegen en plekjes van de koers, de omgeving van het Megget Reservoir. Daarna volgt de Devil's Beef Tub, een vallei die omgeven wordt door 4 heuvels van een meter of 500 hoog. Smalle slingerende wegen maken dat er maar één plek is om in het peloton te zitten, vooraan.

Officiële site van de Tour of Brittain HIER
Voor live verslagen zie de site van Cyclingfans