Twitter


Jaarsma & de Boer

Van Engeland naar China


Het is nog vroeg op de maandagochtend, op de achtergrond pruttelt de senseo en Joost loopt in bedrijfskleding, wielerbroek, beenstukken en een zweetshirt, door de keuken. Buiten breekt de eerste zon door, teken dat de zomer van 2011 eindelijk aanbreekt. De renner huivert nog even als hij terug denkt aan de eerste dagen in de Tour of Britain. "Het was een hele mooie ronde, maar die eerste rit heb ik het zo ontzettend koud gehad, heel veel regen gehad. We hebben de eerste zeven kilometer droog gereden en als je dan een paar buien op de kop krijgt, ben je nat tot op het bot en krijg je het niet meer warm." Hij is gelukkig met de keuze die de organisatie, op de tweede dag, maakte. "Die etappe niet door laten gaan was een goede keuze, het stormde en het was eigenlijk die eerste rit al niet te doen. Gelukkig hadden we in de dagen daarna meer geluk.""Mijn eerste keer dat ik in Engeland was. Wel bijzonder, we kwamen daar aan op het vliegveld en ik wilde eigenlijk nog een rondje gaan losrijden maar toen zag ik al die auto's aan de verkeerde kant van de weg op me afkomen." Hij lacht; "ik ben toen maar op de rollers gegaan, dan sta je altijd aan de goede kant van de weg en ga je je niet vergissen, haha." Ondanks het links rijdende verkeer en het typische Engelse weer kijkt Joost tevreden terug. "het was een mooie koers." "Natuurlijk was het wel bijzonder dat we met kleine teams van zes man reden, dat maakt een race toch moeilijker te controleren. Zeker toen we Jens ook nog verloren, maar aan de andere kant, we hadden daarna wel plaats genoeg in de bus."

Een kleiner peloton, met veel kleinere teams, omstandigheden die de koers wel lastig maken. "Je zag dat die kleinere ploegen in het begin al snel wilden wegspringen in een ontsnapping. En dan glipte er weer één van ons mee, werd er weer achteraan gereden. Of dan glipte er één van Rabo of Sky mee en dan was het toch wel moeilijk voordat een ontsnapping de goedkeuring van de ploegen kreeg." De Tour of Britain is zeker niet te onderschatten aldus Joost. "Het is gewoon een zware koers, behalve het slechte weer in het begin waaide het altijd, werd er echt hard gereden en hebben we geen meter vlak gereden. Het is wel grappig, Lars Bak, van HTC-Highroad, had meer wattages op zijn SRM staan dan tijdens de etappes in de Tour de France. Dat geeft toch wel aan hoe dit parcours is geweest.
 
Ondanks de zware omstandigheden heeft Joost wel genoten van Engeland. "Je merkt dat wielrennen echt leeft in Engeland, het publiek was echt enthousiast, mooi om te merken." Ook het landschap in hem goed bevallen; "mooi land, we reden veel stukken door nationale parken heen en natuurlijk is dat een stuk mooier om tijdens een vakantie te bezoeken dan om doorheen te koersen, maar het heeft me aangenaam verrast." Joost heeft in ieder geval een groot deel van het land gezien, vanaf de fiets maar ook vanuit de bus. "We hebben heel wat afstand afgelegd, met een start in Edinburgh en een finish in Londen en daartussen hele lange ritten en verplaatsingen, dan leg je heel wat kilometers af."

Londen was een prachtige afsluiter van Engeland. "Een indrukwekkende stad" zegt hij. "Daar hadden ze echt geen kosten of moeite bespaard, het parcours was de hele dag afgezet, we hadden daar 's morgens een tijdrit en 's middags een criterium en daar zat wel tijd tussen. Zo'n binnenstad de hele dag afzetten geeft wel aan wat je ambities zijn!" Een mooi parcours ook, zegt Joost; "langs de Big Ben en met een finish bijna in Downing Street, super." Twee etappes op een dag, dat is niet echt iets waar hij dol op is. "Ik ben blij dat het niet zoveel meer voorkomt, dat zijn wel erg lange dagen. We zaten 's morgens om 7 uur al in de bus voor een lange verplaatsing naar Londen en tussen de etappes zat teveel tijd, 3 tot 4 uur in de bus niets zitten te doen, dat is niet leuk."

Zeker als je daardoor het vliegtuig mist. Dat overkwam de Twentse renner. Bijna direct van de finish met de metro naar het vliegveld gereisd miste hij zijn vlucht op een paar minuten. "Het vliegtuig vertrok uit de verste terminal en toen ik daar aankwam was de incheck net dicht. De eerste keer in mijn carrière dat ik een vliegtuig heb gemist trouwens. Dan sta je daar met je koffertje heel alleen, dat is echt balen, zit je 4 uur niets te doen, mis je je vlucht op 10 minuten na,..."

Joost hoopt dat hij zijn volgende vlucht niet gaat missen. Een bijzondere vlucht, want Joost vliegt naar het fietsland bij uitstek, China. Ondanks dat het seizoen ten einde loopt start Joost daar start op 5 oktober in de Tour of Beijing. Hij heeft geen idee wat hij van die koers moet verwachten; "ik ben daar nog nooit geweest, ik kan me er geen beeld van vormen. Ik weet alleen dat we de wegen uit de Olympische Spelen gebruiken, dus die zullen wel goed zijn. Ook de organisatie zal strak zijn, tenslotte is het de eerste keer dat ze daar een ProTourrace hebben, ze zullen ongetwijfeld een hele mooie ronde uitgezet hebben. Ik verwacht er wel wat van." Toch kijkt Joost ook uit naar het einde van het seizoen. "Lekker op vakantie!"

Hoe de verbindingen zijn met China is niet duidelijk. We gaan op deze site er in ieder geval alles aan doen om dagelijkse updates van de wedstrijd te plaatsen. De Tour of Beijing heeft ook een eigen website, hier.