Twitter


Jaarsma & de Boer

Het begin van seizoen 2012....


"Kijk, het is net Peking op een mooie zonnige dag!" Met een lach op zijn zongebruinde gezicht wijst Joost naar de grijze bewolkte hemel. De renner fietst deze maandagmorgen ergens in de buurt van Losser. Na weken vol prachtig herfstweer is voor het eerst echt koud. Het mais, dat kort geleden nog bescherming tegen de elementen bood, is van het land en de snerpende wind heeft vrij spel. Fijne mistdruppels vormen een natte laag op de fietsbril. Hij is opmerkelijk wakker, niet gek, de heren van de dopingcontrole stonden al vroeg aan de deur. Helemaal uit Duitsland gekomen, vertrokken ze een kleine 15 minuten later alweer met gevulde potjes en buisjes. Joost heeft duidelijk zin om de trappers rond te laten draaien en hij zit dan ook vol vreugde op zijn Trek. Hoe kan het ook anders, het verplichte stilzitten na het eind van het seizoen, is deze maandagmorgen voorbij met de officiële aftrap van het komende seizoen, een tochtje van rond de 60 kilometer in gezelschap van zijn webmaster.
Na afloop is er koffie, met dikke brokken speculaas, aan de keukentafel en het gesprek komt op de afgelopen weken. "Nadat ik uit China terugkwam zijn we lekker op vakantie geweest. Ik heb in totaal bijna drie weken niets gedaan en dan begint het ook wel weer te jeuken eerlijk gezegd." Hij neemt een slok koffie en vervolgt; "aan het eind van het seizoen kijk je er altijd naar uit, lekker rustig aandoen, maar als je dan niets mag doen, dan merk je wel, het lichaam is toch wel gewend aan inspanning en zo kan ik dan gewoon slechter slapen, ik heb gewoon nog heel energie. Nu heb ik vorige week een stukje hard gelopen, normaal doe ik 10 kilometer, nu kwam ik niet verder dan drieënhalf, maar het was wel lekker zweten en na afloop stond ik met een glimlach onder de douche." Toch is die rust ook echt welkom, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest. "Mentaal is het ook heel belangrijk, even niet bezig zijn met trainen en al die dingen erom heen. Even niet op buienradar kijken wanneer je je training moet plannen maar tijd om met vrouw en kind iets leuks te doen, de stad in te gaan, van die kleine dingen waar de kop ook even lekker leeg van raakt."

Joost legt uit hoe hij de komende weken begint met het leggen van de basis voor 2012. "Ik begin rustig, ik wil mijn winter een beetje doorbrengen met crossen, veldtourtochten rijden hier in de buurt. Zolang het goed weer blijft wil ik op de weg rijden, ik wil weer hardlopen en ik ga drie keer in de week trainen bij Robbie Mulder. Twee keer in de week krachttraining en een keer in de week core stability, zeg maar rug, buik, bezig zijn met coördinatie." Drie weken nietsdoen is toch een aanslag op de conditie. "Je lichaam staat toch een tijd stil. Het is niet dat ik vanaf nul begin, ik heb natuurlijk een bepaalde basis en vanaf daar pak je het weer op. Dat betekent dat ik op sommige dagen wel twee of drie keer train en één keer in de week rust pak." De week van de spierschade, zo omschrijft Joost de komende week. Krachttraining, hardlopen, het zijn andere belastingen van het lichaam.

Crossen, veldrijden, dat is natuurlijk ook een andere tak van sport. "Ik ga, op de GOW tocht in Enschede na, geen wedstrijden rijden. Gewoon tourtochten, dat is gewoon leuk, daarnaast, mocht het straks weer kouder worden dan rij je in het bos toch een stuk beschutter." De veldtourtochten zijn, behalve een mogelijkheid om weer eens wat andere mensen te spreken, een hele goed training voor Joost. "We hebben er in deze omgeving natuurlijk een heleboel. Ik fiets zo'n 30 tot 45 kilometer heen, rij zo'n tocht en fiets dan weer terug, dan heb ik wel mooi zo'n 100 tot 110 kilometer te pakken op de crosser." Een groot voordeel van deze georganiseerde tochten is dat hij niet alleen op pad hoeft en een doel heeft, maar ook op plekken komt waar de gemiddelde fietser niet snel zal komen, aldus de renner, terwijl hij een groot stuk speculaas in zijn mond stopt.  

Krap drie weken na het einde van het wielerseizoen 2011, staat het seizoen van 2012 al dichterbij dan de gemiddelde wielerliefhebber beseft. "Van vier tot twaalf december ga ik naar het trainingskamp van de ploeg in Calpe, Spanje." Joost rekent snel; "dat is alweer heel snel voorbij, over minder dan een maand zit ik in Spanje." Hoe zijn programma er volgend jaar uitziet, daar heeft hij nog maar weinig zicht op. "Waarschijnlijk start ik in Down Under (15 tot 22 januari) en het liefste ga ik begin januari nog even een weekje naar Mallorca, om te fietsen, maar ik heb geen idee wanneer we weggaan..."