Twitter


Jaarsma & de Boer

Test!


De oude kunstacademie aan de Roessinghbleekweg in Enschede, die ooit rook naar verf, fotochemicaliën en lasdraad, is onherkenbaar veranderd. De grote open klaslokalen, waar ooit prachtige kunstwerken ontstonden, hebben plaatsgemaakt voor systeemwanden en de sportieve gezondheidszorg. Op de eerste verdieping is het stil, alleen uit een van de ruimtes komen mechanische geluiden. "Krsjjt, krrsjjt, krsjjt, krrsjjt" klinkt het rythmische maar onbestendige gekraak af en toe onderbroken wordt door vreemd klinkende piepjes. Binnen in de ruimte blinken twee computerschermen en het geluid komt van een middeleeuws martelwerktuig. Nee, dit is niet het laboratorium van een doorgedraaide griezeldokter uit een horrorfilm, het is het sportmedisch testcentrum waar Joost deze donderdag zijn opwachting maakt. Het uur van de waarheid is aangebroken, het komende uur zal blijken of de renner echt fit is om te beginnen aan het nieuwe seizoen.Op sokken en gekleed in alleen een wielerbroek ondergaat Joost een eerste medisch onderzoek. Hart en longen worden beklopt en bevoelt, het vetpercentage gemeten  en een aantal slangen wordt met zuignappen op zijn bovenlichaam geplakt. Dan neemt de renner plaats op het martelwerktuig, niets meer dan een speciale testfiets, voor een rit van 45 minuten. Een snelle blik op de fietsschoenen leert dat Joost wel een poging gedaan heeft om ze te poetsen na de GOW-cross van zondag, maar een echt geslaagde poging is het niet. De modderkorsten corresponderen niet met de steriele omgeving, maar dat kan hem niet deren. Joost heeft wel wat belangrijkers aan zijn hoofd. De klok gaat lopen en Joost gaat blokken rijden. Beginnend met een laag wattage, zal het steeds iets zwaarder worden. De eerste tien minuten verschijnt er af en toe nog een lachje om zijn mond, maar als de "bankschroef wordt aangedraaid", zoals hij het achteraf zal noemen, vergaat het lachen. Op het computerscherm naast de renner is zijn inspanning goed te volgen. Een reeks grafiekjes geven aan hoe het verloopt inspanning van de hartspieren, de bloeddruk en allerlei andere belangwekkende informatie.
Na een minuut of 25 rolt de eerste zweetdruppel uiterst traag van het voorhoofd en vormt het begin van wat uiteindelijk een flinke plas op het koude zeil zal zijn. Joost trapt gestaag door. Af en toe verschijnt een scheut van pijn op zijn gezicht als een snelle prik van een naald in zijn rechteroor wat bloed tevoorschijn tovert. De sportarts bepaalt aan de hand van het bloed het lactaatgehalte in het bloed. Het is een meting die bepaalt bij welk inspanningsniveau de verzuring aanvangt; 'op celniveau in de spieren" aldus de sportarts. Na een half uur zit de renner al op een wattage dat de gemiddelde fietser niet haalt en hij gaat door. De zweetdruppels stromen inmiddels van zijn lichaam, het is dan ook warm binnen en de deur gaat open. "Frisse lucht" mompelt de arts, terwijl hij Joost opnieuw met een paars machinetje in zijn oor prikt. Onder het oor is de huid rood van het bloed, "verdund met zweet is het lastig meten" zegt de arts terwijl hij het teststaafje in een apparaatje schuift. Op de monitor is te volgen hoe de inspanning steeds zwaarder wordt. Bloedruk, hartslag, wattage, ze stijgen met steeds meer percentages.
Dan is de test plots afgelopen. Nog tien minuten uitfietsen om het lichaam weer op het juiste niveau te krijgen en dan kan de renner gaan douchen. Echt opgefrist kom hij overigens niet uit het kleine hokje, het hoofd vuurrood, maar met een lach in de ogen. Bij het zien van de testresultaten haalt hij opgelucht adem. "Net drie weken bezig, hier ben ik heel tevreden mee." Even later loopt hij buiten naar de auto. De frisse buitenlucht is een verademing.
Binnenkort, 4 december de eerste echte test, het trainingskamp van het nieuwe team in Calpe. Voor de nieuwsgierigen onder de lezers, cijfers en uitslagen krijgt u hier niet, die gaan in een goed afgesloten enveloppe naar het team. Want het is in opdracht van Luxemburg dat de renner vandaag de test onderging. En met een perfect sportmedisch centrum naast de deur heeft Joost zich een  lange reis naar het buitenland weten te besparen.

Komend weekend is Joost te vinden in Lichtenvoorde, met andere renners, als Robert Gesink, op het Achterhoek Wielerspektakel. Meer info hier.