Twitter


Jaarsma & de Boer

Een degelijk trainingskamp


>> Foto's
"Waren er nog verrassingen op Mallorca?" Aan de bar in het Eerste Twents Wielermuseum gezeten neemt Joost een slok koffie en denkt eens goed na. "Eigenlijk niet, het was gewoon een degelijk trainingskamp, meer niet. We hebben gewoon flink wat uren gemaakt, een paar keer zes-en-een-half uur gemaakt, zaten in een mooi hotel, Club Robinson, ideaal." Hij lacht en vervolgt; "ik denk dat we heel goed hebben kunnen trainen, hadden geluk met het weer, maar een dag wat minder weer gehad en verder gewoon wat standaard, een aantal blokken van drie dagen afgewisseld met een rustdag." Een rustdag, een eufemistische omschrijving van een dag waarop niet getraind wordt, maar die wel helemaal volgepland is. Geen tijd voor de leden van het RADIOSHACK-NISSAN-TREK team om onderuit gezakt rond te hangen in de lounge van het hotel. Joost vat samen; "interviews met de pers, de sponsors komen langs en dat betekent een bike-fit, zooltjes, inspanningstest, dingen die niet makkelijk passen na een lange trainingsdag waarbij je toch wel een uur of zeven, acht bezig bent."
Aan de slag

De nieuwe ploeg, niet zo nieuw meer na twee trainingskampen en een ploegenpresentatie in Luxemburg, voelt goed aldus Joost. "De echte kennismaking was natuurlijk al in december, in Calpe. Daarom konden we nu direct de draad oppakken en aan het werk, haha." En hard werken was het; "drie of vier keer zo'n blok van drie dagen, dat weet ik niet precies meer". Wat houden die blokken eigenlijk in? "De eerste dag doe je een kwaliteitstraining van een uurtje of vijf, je zoekt een berg op, voor een krachttraining omhoog en je doet wat intervallen. De tweede dag zitten er wat tijdritblokken in en tot slot de derde dag is een duurtraining." Vooral die laatste dag is een pittige, maar verveelt zo'n lange rit niet? "Zes-en-een-half uur trainen is lang, absoluut, maar als je in een mooie omgeving rijdt en een beetje leuke groep hebt, je doet wat blokjes, je doet wat specifiek werk als kop over kop rijden dan vliegt de tijd zo voorbij." Een gerichte training op de komende koersen, bijvoorbeeld Qatar en Oman, werd niet gereden. "We hebben het laatste blok wel gereden met de voorjaarsploeg, maar het is nog maar januari, de belangrijke koersen zijn in maart, april, dat is nog een hele tijd nog."


Pasklaar

Een groot voordeel dit jaar was dat de kledingsponsor Craft opnieuw de kleding levert. De leverancier heeft de maten van Joost in het systeem zodat het direct goed past. Goedzittende fietskleding is een must voor de renner; "het is bedrijfskleding, je zit tenslotte dagelijks uren op de fiets en dan moet het gewoon perfect zitten. Het was perfect, op Mallorca stond voor iedereen een koffer met kleding klaar " Ook Northwave, de schoenenleverancier bleef onveranderd, maar de schoenen moesten nog wel pasklaar gemaakt worden met inlegzooltjes. De fiets is ook hetzelfde gebleven, maar toch werd er veel aandacht besteed aan de perfecte afstelling. "Dat blijft toch nodig, kijken naar de hoogte van het zadel, de lengte van de stuurpen, kleine details. Metül, onze nieuwe sponsor, is daarin gespecialiseerd, die trokken een paar dagen uit om iedereen perfect op de fiets te krijgen." Een tijdrovende klus aldus Joost. "Je bent er wel een paar uren mee kwijt, eerst ga je op je gewone fiets, er worden filmopnamen gemaakt van je houding, die worden geanalyseerd en dan gaat de tijdritfiets onder de loep. Ik vind dat wel altijd leuk om te doen!"

Volgende week vertrekt Joost alweer naar de eerste koers van het seizoen 2012, Qatar. Tot die tijd is hij in Twente druk aan het trainen. Eerder deze week nog achter de brommer; "in de regen, dat was minder, je wordt koud en ontzettend vies. Na de training direct onder een warme douche!" Een update over de koersen in Qatar en Oman is binnenkort hier te lezen.