Twitter


Jaarsma & de Boer

Een bemoedigend duwtje


>> Foto's
Joost heeft even flink moeten aanzetten in het klimmetje van de Hertstraat, maar als hij bij Andy komt geeft hij hem een bemoedigend duwtje. De Luxemburgse renner is even voor het ingaan van de eerste van vijf plaatselijke ronden, op een rotonde, onderuit gegaan en ligt achterop. Hij is niet de enige, links en rechts glijden renners weg op het gladde wegdek. Het is spiegelglad, regenbuien hebben niet alleen de renners tot op het bot doorweekt, maar ook een glibberige boel gemaakt waarover groepjes renners zich recht proberen te houden. Op de Belgische tv hebben de commentatoren hun commentaar klaar; "ge moet er maar goesting in hebben om te koersen met dit beestenweer."
De Brabantse Pijl, 195,7 kilometers lang, is niet echt een vlakke pijl, eerder een bijzonder geschubd exemplaar, vol venijnige en giftige uitsteeksels. Achtentwintig stuks maar liefst, de geregistreerde hellingen met illustere namen als de Alsemberg, Schavei en de Ijskelderlaan. Een aantal van hen worden meermaals beklommen in de plaatstelijke ronden, "op en neer, zonder enig respijt" aldus de heren op de Belgische tv.

"Het ging wel goed, al zie je dat niet af aan de uitslag" zegt Joost een dag na de helse koers. "Ik heb met Andy zeker 90 kilometer in de wind gereden, dat wil zeggen, naast de mannen die op kop reden." Dat het een zware dag was valt terug te zien in het fragment van de Belgische tv, het gezicht van Joost is duidelijk getekend door zijn inspanning om RADIOSHACK-NISSAN-TREK kopman Andy Schleck uit de wind te houden. (klik HIER voor dat fragment) "Wat een wind en deze koers heeft echt geen meter vlak!"

Het duwtje heeft Andy niet mogen baten. Op 40 kilometer van de finish, als het tempo al geruime tijd hoog ligt en er vooraan flink aan de boom wordt geschud, heeft hij al een achterstand opgelopen van 5 minuten en stapt hij uiteindelijk uit. Hij is niet de enige, zeker honderd mannen stappen, gedwongen door aanhoudende hagelbuien en kou. Onder hen is ook de man die urenlang, buiten het zicht van de televisiecamera's, aan kop sleurde. De man die aanstaand weekend ook weer in heuvelig gebied in actie gaat komen, Joost Posthuma. Zondag start hij in de Amstel Gold Race. "Dat is natuurlijk een mooie, maar zware koers. Daarnaast is het altijd prachtig om voor thuispubliek te rijden, dat geeft extra kracht."