Twitter


Jaarsma & de Boer

Gekookt in Utah


"Joest Poostjuma is working hard on the front of the peloton" roept de Amerikaanse tv-commentator. Hij heeft gelijk, aan kop van het peloton bikkelt de renner steady omhoog tegen een van de vele klimmen vandaag. "You know, these Dutch riders really know how to cope with the wind" stelt de commentator vast als de Twentse renner het tempo flink omhoog voert op Hogsback, de tweede klim van de dag. Bovenaan komen de renners door de 'feed zone' en Joost is een van de eersten die de zak uit de uitgestoken hand van een verzorger grijpt.
De koplopers, een groep van vijf man, zien op dit moment, mede dankzij het harde werk van Joost, hun voorsprong van bijna twaalf minuten langzaam maar zeker teruglopen. De koers is net 70 kilometer lang en het is met bijna 40 graden heet, bloedheet. Het is dan ook geen wonder dat Joost in de feed zone meteen naar een bidon met verfrissende inhoud grijpt. In de 211 kilometer lange etappe is de Hogsback een van de klimmen die vandaag genomen worden, aan het einde van de dag heeft Joost 2724 klimmeters in zijn benen.
Op de Amerikaanse televisie worden ze wild. "Bikeracing heaven" noemt een van de tv-commentatoren het. "A complete suffer fest" vat zijn collega t samen. Joost zal beide beschrijvingen later beamen, maar voorlopig zit hij met een kleine 40 kilometer te gaan nog steeds voorin. Onderaan de afdaling merkt een Amerikaanse fan op dat hij er nog goed uitziet. Als de kopgroep is teruggepakt, op de laatste klim van de dag, ontploft de boel. Aanval na aanval, maar het peloton laat ze niet gaan. Voor Joost zit het werk erop, hij komt in de tweede groep over de finish.
"Ik voel me helemaal gaar gekookt op de gril" lacht Joost. Hij is tevreden over de etappe; "het ging goed, het is prachtig om hier in Utah te rijden, ik heb lekker lang op kop kunnen rijden, maar dat merk ik nu ook wel aan de benen, mooi." Dan gaat Joost op zoek naar verkoeling; "ik ga ergens ijs zoeken, haha."