Twitter


Jaarsma & de Boer

Derde in Almelo


>> Foto's
'Smaakmaker in Almelo' kopt de Twentse Courant Tubantia de ochtend na de Profronde van Almelo over Joost. Het klopt, de renner, zit voorafgaande aan de koers door de 'Beschuitstadse' binnenstad, heerlijk te smikkelen van een stukje varkenshaas in het Theaterhotel. In het gezelschap aan een inderhaast bijgeschoven tafel, niet alleen zijn hoogzwangere Wienke maar ook voormalig Tour de France winnaar Joop Zoetemelk. De laatste praat, terwijl hij een mosselpannetje goed laat smaken, voluit over 'de koers' en zal later het grootste deel van de avond aan de finish staan om vol belangstelling de wedstrijd te volgen.
Rond half acht maakt Joost zich klaar voor de Profronde, hij verdwijnt in de kleedkamers en is even later aan de start voor een verkenningsrondje. Het is niet de eerste keer dat hij strijdt in Almelo, dus het parcours is snel bekeken. Leunend op zijn fiets maakt de renner ontspannen praatjes met bekenden, geeft een interview en deelt handtekeningen uit. Na een voorstelronde klinkt de bel voor de start en zijn de renners weg voor ruim twee uur koersen over het bochtige en hobbelige maar gezellig drukke parcours.

Al snel valt op, Joost zit steeds goed van voren. In het begin, als er een groepje weg probeert te komen, voert hij ronden lang het peloton aan. Vooraf heeft hij al aangegeven dat hij echt zin heeft in een mooie koers en laat dat duidelijk zien. Na een uur zit de renner zelf in een groepje dat wegrijdt en gaat voluit een tussensprint aan. Over de speakers klinkt de stem van Harry Middeljans. Hij maakt de wedstrijd spannend met een flitsend verslag "Oh dit wordt een hele spannende sprint, het gaat om de kussen van de rondemiss en 250 euro. Ja, ja, het is Posthuma! Posthuma wint de kussen van de rondemis en de 250 euro die hij goed kan gebruiken voor de babykamer thuis!"

Verderop langs het parcours luistert Wienke met een glimlach naar deze woorden en denkt er het hare van. Een kwartier later scheurt ze in een gastenwagen met een noodgang door de smalle straatjes van Almelo. Het gaat hard maar de chauffeur loodst de Skoda behendig tussen de hekken door. Joost rijdt ondertussen nog steeds voorin en blijft dat doen tot de laatste ronde. De finish wordt voor de laatste bocht beslist, Maarten Tjalllingii sprint naar de overwinning. Achter hem strijden Stijn Devolder en Joost voor de ereplaatsen en eindigen respectievelijk als tweede en derde. Op het podium straalt hij. "Een mooie avond, het is altijd lekker om hier in Almelo te rijden" zegt hijvoordat na afloop naar de permanence snelt. De temperatuur is flink gezakt en hij heeft het koud. In gezelschap van winnaar Tjallingii lost hij op in de feestende meute.