Twitter


Jaarsma & de Boer

40 kilometer aan kop


Als de eerste beelden uit de GP Impanis - Van Petegem de huiskamer binnenstromen, rond de klok van half drie, is hij direct zichtbaar. Joost, heeft er inmiddels 100 km opzitten, en zit met de rest van het RADIOSHACK-NISSAN-TREK team mooi voorin het achtervolgende peloton. Aan kop maken de renners van Lotto en Rabo tempo terwijl Joost scherp in de gaten houdt wat er om hem heen gebeurt. Hij kijkt een paar keer goed om zich heen, schat in waar iedereen zit en houdt het parcours goed in de gaten. Geen overbodige luxe, het is een onrustig parcours, dat alleen maar klimt en daalt, vaak zonder dat de renners tijd krijgen om te herstellen, de volgende klim ligt aan de voet van de laatste afdaling. Er zijn zoveel klimmen en klimmetjes dat de meesten naamloos blijven. Joost werkt zich, zoals hij gewoon is, steeds meer naar voren en rijdt de komende 40 kilometer niet buiten het bereik van de televisiecamera. Tijd voor een kort verslag van die kilometers in 'the spotlights' en het vervolg tot aan de meet.
 - nog 89 km: Joost grijpt naar bidon en neemt een paar flinke slokken, belangrijk, in koers moet je blijven drinken. In het dorpje waar de renners op dit moment doorheen slingeren neemt hij eeen binnendoortje en schuift zo een paar plekken op.

- nog 85 km: De kopgroep van 3 man heeft op dit moment nog 3 minuut 42 op het peloton. De afgelopen 15 kilometer is het verschil al met anderhalve minuut afgenomen. Ondertussen regent het lekke banden, niet verwonderlijk, gezien de staat waarin het Belgische wegdek verkeert.

- nog 81 km: de renners rijden door Genappe. Joost zit steeds iets verder voorin. Rabobank is verdwenen uit de voorste regionen. Joost voert overleg met een ploeggenoot, terwijl het peloton door het stadje slingert.
 
- nog 76 km: Joost schuift verder naar voren en de voorsprong van de koplopers neemt zienderogen af. De renners rijden over een weg met een verhoogde (kasseitjjes) middenberm. Als Joost dat ziet geeft hij het gevaar direct door middels een handgebaar.
 
- nog 73 km: Joost rijdt inmiddels voorop terwijl teamgenoot Jacob Fuglsang lek rijdt en moet wachten op een nieuw wiel.
 
- nog 72 km: Joost zit op de vijfde plek als de zoveelste klim zich aandient, hij moet even kort uit het zadel, maar veel moeite lijkt het hem niet te kosten.

- nog 71 km: weer een klim.

- nog 69 km: voor de verandering draait het peloton weer een klim op. Joost zit op de derde plek en neemt een gelletje. Het is geen steile bult.
 
- nog 67 km: het peloton rijdt Overijse, bekend van de Druivenkoers, binnen. De klim hier is "geen klattepis" aldus de commentator op Sporza. Tijdens de klim, over slecht wegdek, zit Joost voorin het peloton. De voorsprong van de kopgroep duikt onder de 3 minuten.
 
- nog 64 km: het peloton slaat links af en om meteen aan te vangen met een stevige klim. Joost komt op de vierde plek door een bocht, na een korte afdaling, zeilen en moet direct weer aanzetten voor de volgende bult. Bovenaan is hij even niet zichtbaar en twee Waalse renners demareren.
 
- nog 63 km: de orde wordt hersteld, de renners van RADIOSHACK-NISSAN-TREK zitten weer voorin met Joost als eerste renner aan kop. De twee Walen worden bijgehaald, al liplezend valt te volgen dat Joost een van hen op hun plek zet. Het is duidelijk nog geen tijd voor onrust in het pleloton, dat gestaag de koplopers bijhaalt, maar even rust neemt.

- nog 62 km: opnieuw een klim, een nieuw dorpje, Joost voert het peloton nog steeds aan.
 
- nog 61 km: Joost nog immer aan kop, het verschil met de koplopers is nog 2 minuut 44.
 
- nog 59 km: de Tomberg, Joost zit nog steeds voorin, ondanks de door babygehuil onderbroken nachten van de afgelopen week ziet hij er nog steeds scherp en fit uit.
 
- nog 58 km; tijd voor verandering, ploegmaat Jan Bakelants neemt over.
 
- nog 57 km: Bakelants schudt, in weer een klim, kort aan de boom, terwijl Joost in de tiende positie even kan ademhalen en uit het zadel moet, een pittig klimmetje.
 
- nog 52 km: weer een klim en het peloton breekt onder leiding van Bakelants. De kleine 20 renners nemen een voorsprong van een paar seconden. Joost probeert het peloton te controleren.
 
- nog 50 km: de groep heeft weer een paar seconden meer maar er heerst wat onenigheid, doorgaan of bij laten halen. Een volgende klim duikt op en bovenop is duidelijk, het wordt wegblijven.
 
- nog 42 km: het peloton wil de ontsnappers niet zomaar laten gaan en komt dichterbij op een uit betonplaten bestaande klim.
 
- nog 40 km: de vluchters laten zich niet pakken en zetten de achtervolging in op de kopgroep van drie. Ondertussen zit het peloton op een lang lint.
 
- nog 38 km; de drie koplopers worden ingerekend, voorsprong van de nieuwe kopgroep bedraagt 45 seconden.
 
- nog 37 km: alsof er nog niet genoeg geklommen is, moeten de renners ook nog diverse steile viaducten over. Joost is zichtbaar in het achtervolgende peloton.
 
- nog 36 km: voorsprong loopt iets terug, 38 seconden
- nog 33 km: voorsprong teruggelopen naar 22 seconden en het peloton komt aanstormen. Vier man, waaronder ploegmaat Jacob Fuglsang rijden weg.
 
- nog 29 km: de vier hebben 26 seconden
 
- nog 21 km: Fuglsang en zijn makkers hebben nog 15 seconden. Op de Leuvense Steenweg duikt Joost weer op voorin het peloton.
 
- nog 20 km: voorsprong slinkt, nog 12 seconden.
 
- nog 18 km: de vier hebben even aangezet en de voorsprong is weer 22 seconden. In het peloton heerst grote onrust, renners proberen op de duizendste klim weg te komen, worden bijgehaald en voorin tonen zich plotseling renners van de kleine ploegen. Het is tijd om voorin gezien te worden en de sponsor tevreden te stellen.
 
- nog 16 km: de eerste doorkomst van de finish, nu rest slechts nog een laatste plaatselijke ronde. Joost is zichtbaar in het midden van de grote groep renners. De Belgische tv herhaalt het fragment waarin Joost duidelijk zichtbaar is. "Posthuma, altijd herkenbaar aan zijn lange postuur en die karakteristieke kop" merkt commentator José De Cauwer op.
 
- nog 13 km: de koplopers hebben nog maar 11 seconden, hun voorsprong gaat hard achteruit.
 
- nog 11 km: nog 9 seconden, Farnese Vini en De Rijke aan kop in de achtervolging.
 
- nog 9 km: gruppo compatto.
 
- nog 8 km: Joost laat zich afzakken in het peloton.
 
- nog 6 km: de eerste treintjes vormen zich, RADIOSHACK-NISSAN-TREK voorop met Ben Hermans.
 
- nog 3 km: nervositeit, er zitten meerdere rotondes in de brede weg. Ploegmaat en sprinter Giacomo Nizzolo rijdt lek! Er zijn geen oortjes in deze koers, dus Ben Hermans, die inmiddels aan kop sleurt, heeft geen idee dat hij geen mannen meer mee heeft.
 
- nog 2 km: Hermans valt van de kop af als hij merkt niemand meer mee te hebben.
 
- nog 1 km: het rode vod, de RADIOSHACK-NISSAN-TREK trein is volledig verdwenen.
 
- 0 km: finish bij de brouwerij van Haacht. André Greipel wint! Uitslag 76 Posthuma, Joost NED19810308 RADIOSHACK-NISSAN
 
Na afloop is Joost kort over de pech voor het team; "dat is nou koers hè? Giacomo rijdt lek, helaas, daar is niets aan te doen. jammer. Wel een lastige koers trouwens, geen meter vlak." Over zijn lichamelijke conditie merkt de renner op; "viel me reuze mee na afgelopen week met de kleine Sven. De geboorte van een baby hakt er natuurlijk wel in, maar het ging me vandaag eigenlijk gewoon goed af.""40 km aan kop"