Twitter


Jaarsma & de Boer

Zingend door het bos


 
De serene rust in het Haaksbergse bos wordt zondag ruw verstoord door 700 mountainbikers, die op volle vaart over modderige singletracks rondcrossen. Plots klinkt, boven het geluid van banden en schakelende kettingen uit, vrolijk gezang. Zij die veilig om zich heen kunnen kijken, zonder tegen een boom aan te rijden, bespeuren een bekend gezicht dat wordt getekend door een brede lach. Het is Joost. In zijn RADIOSHACK-NISSAN-TREK outfit is hij een opvallende verschijning op brede banden. De renner is duidelijk in zijn element op de wirwar van blubbersporen tussen de bomen. Hersteld van zijn val in Franco-Belge, waarbij hij zijn knie akelig blesseerde, heeft Joost duidelijk de energie en de wil om een mooie toertocht te rijden. 
 

Dat wordt ruim voor de start al duidelijk, als hij van huis vertrekt met in zijn kielzog een zwager, diens fietsmaat en een webmaster. Na amper een paar meter asfalt duikt hij, net buiten zijn woonplaats Enschede, de modder in. Hoe luider het gesteun achter hem klinkt, hoe sneller hij aanzet op de mulle zandweg. Achterom kijkend roept hij nog wel 'een leuke route' te weten naar de start in Haaksbergen. Dan danst hij verder. 

Na de start gaat het niet anders. Dolenthousiast dendert Joost door het bos, haalt daar waar mogelijk groepjes verbaasde mountainbikers in en verdwijnt keer op keer tussen het herfstgebladerte. Toch is het geen wedstrijd voor hem, van tijd tot tijd duikt hij op en ontfermt zich over zijn maatjes. Om dan weer met een lach te versnellen en het spel te hervatten. Veel tijd om te praten is er niet, daar leent het prachtige parcours, dat de Haaksbergse wielerclub uitzette, zich niet voor. Na afloop, bij een bak snert, is er tijd om de tocht door te nemen. Joost heeft genoten, net als al die andere 700 deelnemers, van een perfect uitgezette tocht. Met een grap en een grol neemt hij afscheid en peddelt terug naar Enschede. Daar wacht een warme douche om de modder af te spoelen.