Twitter


Jaarsma & de Boer

Interview met Rabosport


Wat doet een renner die niet in de Tour rijdt? Joost Posthuma kon daardoor een mooie tijdrit winnen.
 
Hoe kijkt een renner thuis naar de Tour? Met vier Tours is Joost Posthuma een ervaren Tourrenner. Nu hij de Tour niet rijdt, kan hij eens de mooie plaatjes op TV bewonderen. Bovendien kon hij in de Ronde van Oostenrijk Koos Moerenhout opvolgen en een mooie zege in de tijdrit opeisen. "In de Tour is het behoorlijk stressen, wat je op TV niet echt ziet."

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je overwinning in Oostenrijk.
"Dank je! Nu ik de Tour niet reed, werd ik in Oostenrijk opgesteld. Bij het bekijken van het routeboek schrok ik echter bij het zien van al die aankomsten bergop. Daar kom ik normaal gesproken te kort voor. De tijdrit zag er echter wel goed uit en na mijn vierde plek op het NK Tijdrijden, kon ik hier vol voor gaan. Dat leverde deze mooie overwinning op!"

De vorm is dus goed. Wat staat er verder op je programma?
"Ik heb nu een trainingsperiode. Volgende maand rij ik dan weer koersen, waarvan ik mijn pijlen vooral op de Eneco Tour richt. Ik heb daar al een paar keer kort gereden en wil nu graag een gooi naar het podium doen. Natuurlijk heb je wat geluk nodig, maar de proloog en de tijdrit zijn vaak met name bepalend. Dan is het dus een ronde die me goed ligt."

Hoe kijk je als renner naar de Tour?
"Ik ben nu vooral van de mooie plaatjes aan het genieten, haha. Op TV kun je die wel zien. Als je daar zelf rijdt, heb je daar geen oog voor. Maar je weet vooral hoe het als renner is. In de Tour is het behoorlijk stressen, wat je op TV niet echt ziet. Neem zo'n massasprint. Op beeld ziet het er geolied uit. In het peloton beleef je dat echt anders. Als renner ben je na afloop van een rit ook bekaf en niet alleen van het fietsen. Zeker ook van de concentratie."

Zie je op afstand ook hoe sterk de ploeg is?
"Ik volg natuurlijk sowieso de Rabo-renners. Dat zijn immers mijn ploeggenoten en daar hoop je het beste voor. Zoals Robert Gesink afgelopen zondag naar boven reed, dan word ik ook zenuwachtig. Maar de ploeg is zo sterk als de kopman is. Als je kopman wegvalt, zoals vorig jaar, dan krijg je ineens een andere doelstelling. Maar Robert Gesink en Denis Menchov zien er sterk uit, en dat zie je dan ook aan de andere Rabo-renners."