Twitter


Jaarsma & de Boer

Teampresentatie Luxemburg


>> Foto's
Donderdag 6 januari 2011, locatie het nationale Sport- en Cultuurcentrum d’Coque in Luxemburg. Het is even voor achten ‘s avonds en achter de schermen heerst een optimistische spanning. TweeĂ«ntwintig renners van het team Leopard-Trek staan voor het eerst in hun nieuwe teamoutfit, klaar voor de presentatie. De hele morgen is er druk geoefend voor dit moment, gelukkig heeft niemand het gezien. De confrontatie met de pers was eerder deze middag al, opdringerige journalisten met hun verblindende flitslichten, televisiecamera’s en microfoons, eindeloze vragen in alle talen.

Onder hen de Ă©minence grise van de Luxemburgse pers, hij heeft geen toegangsbewijs nodig, zijn visitekaartje opent alle deuren in het hertogdom, en daar, die langgelokte sportjournalist die vorig jaar in de Tour zelf ten val kwam en ook die vervelende Duitse na-aap Dennis the Pennis, als de camera draait gaat de zonnebril op en start zijn onemanshow. Het zijn gezichten die vervagen als de lampen doven.Binnen in de zaal zitten bijna vijfduizend wielerliefhebbers te wachten tot de revelatie van de belofte. Ze behoren tot de gelukkigen die een van de gratis toegangskaartjes te pakken kregen, de “Presentatioun vum Team Leopard“, zoals ze dat zeggen in dat verwarrende Luxemburgse brabbeltaaltje, was binnen een uur uitverkocht. Sommigen hebben een lange reis achter de rug om live de show bij te wonen.

Op de eerste rij voor het podium zit de Luxemburgse Koninklijke familie. Het licht gaat uit en de beelden van introductiefilm dansen over het scherm. De hartslag van het nieuwe team is voelbaar in de zaal als slow motion zwart-wit beelden langsflitsen. “Ready to face new challenges” verschijnt in beeld. De presentatie wordt live uitgezonden op de Luxemburgse TV en het presentatieduo Nathalie Reuter en Dan Spogen komen het podium op. De komende anderhalf uur praten zij de show tweetalig aaneen.

Teammanager Bryan Nygaard is de eerste op het podium en zegt “we schrijven vandaag wielergeschiedenis!“ Een aantal hoogwaardigheidsbekleders volgt, UCI baas Pat Mc Quiad noemt het “een belangrijke dag voor het wielrennen”, de Luxemburgse sportminister spreekt langdurig met behulp van een grote stapel spiekbriefjes. De toespraken worden afgesloten door een man in een zwart-wit luipaardpak die een act met een grote ring doet.

Dan is het tijd voor de eerste renners om in de spotlights te staan. De ÿoung professionel riders” Giacomo Nizollo, Stefan Denifl, Martin Pedersen en Dominique Klemme mogen als eersten het nieuwe tricot wereldkundig maken. De presentatie van het team is tot nu toe met grote geheimzinnigheid gepaard gegaan, zelfs een eerder op de dag uitgelekte afbeelding van de kleding is binnen korte tijd van het internet verwijderd. Het tricot is een prachtvoorbeeld van het nieuwe denken in de sport.

In kleine groepjes worden de renners, afgewisseld met optredens en praatjes met ploegleiders en teamdirecteuren, aan het publiek voorgesteld. Nieuwsgierige renners nemen een kijkje vanachter de zwarte gordijnen en de beveiliging grijpt in als er teveel journalisten naast het podium verschijnen. Iedereen moet snel weer op zijn plaats, the show must go on.Na een uur is het tijd voor de “allrounders”, Linus Gerdeman, Maxime Monfort, de Nederlanders Tom Stamsnijder en Joost Posthuma, Jens Voigt en Martin Mortensen om zich voor te stellen aan de enthousiaste menigte. Het zijn deze renners die grote kans maken om de kortere wedstrijden te winnen, ze klimmen goed, rijden een goede tijdrit en men moet rekening met ze houden in wedstrijden als de Ronde van Zwitserland, de Ronde van RomandiĂ« en de DauphinĂ©.

Lang staan ze niet in de spotlights, het tempo van de presentatie wordt opgeschroefd naar de climax, de laatste drie renners van het team, Fabian Cancellara, Andy en Frank Schleck. Terwijl de zaal ontploft in applaus en gejoel, betreden zij het podium met de fiets in de hand. Deze heren zijn er klaar voor, het hele team, jong en dynamisch, is er klaar voor, komend seizoen gaat de wielerwereld wat beleven!

Het moment is aangebroken om het hele team bij elkaar te roepen! Deze opkomst is goed doorgenomen in de ochtend en van twee kanten komen de renners, sportdirecteuren en andere betrokkenen het podium op. Joost Posthuma en streekgenoot Tom Stamsnijder behoren tot de langste en staan direct achter Fabian en de Schleckjes. Voor de pers breekt het fotomoment aan en het podium wordt bestormd door fotografen, “profiteert davon” roept presentator Dan Spogen breed lachend.Zwaaiend verlaat het team het podium en is het afgelopen. Achter de coulissen halen de renners opgelucht adem, kleden zich om en bespreken ondertussen de lange hectische dag. Vijfduizend bezoekers stromen naar buiten veroorzaken daar een enorme verkeersopstopping. Een enkeling blijft hangen bij een uitgang waar mogelijk renners naar buiten komen en in de VIP ruimte barst het feest los. De ruimte is omgetoverd tot een luxe lounge en de drank stroomt. Vanuit de kleedkamers komen ook de nieuwe helden binnen. Ze worden door familieleden en vrienden met open armen ontvangen, delen handtekeningen uit, gaan geduldig op de foto met sponsors en vertrekken om half elf met de teambus naar het hotel. Door naar Mallorca, voor het eerste gezamenlijke trainingskamp of Australië, voor de Tour Down Under.

© 2011 Erik Jan Jansen