Twitter


Jaarsma & de Boer

Koers met oortjes!


Onderweg naar Gent, waar morgen de Omloop het Nieuwsblad start, is Joost duidelijk, de koers gaat door. Joost reageert op het nieuws dat de Omloop mogelijk gevaar loopt vanwege het conflict met de internationale wielerbond UCI over de oortjes. De UCI besloot dat het rijden met de oortjes niet meer is toegestaan in kleinere koersen, een beslissing waar de renners absoluut niet achter staan. "Het mag duidelijk zijn, wij rijden morgen, mét oortjes!"Joost heeft een duidelijke mening over het conflict, "wielrennen is een evolutionaire sport en als ze willen meegaan met de tijd, hoort de communicatie daar ook bij". De oortjes zijn geen koersvervalsing, "de mensen denken dat als het 6 uur koers is, we 6 uur zitten te praten, maar dat is niet zo. Het zijn voornamelijk aanwijzingen, als er een keer iets aan de hand is op het parcours, bijvoorbeeld dat er een ambulance staat."
Een vergelijking met vroeger, toen er gekoerst werd zonder communcatiemiddelen, gaat niet meer op aldus Joost. "In de tijd van Hennie Kuiper reden ze zonder communicatie, maar als je nu kijkt naar de infrastructuur, die is tegenwoordig heel anders. Ik denk dat het niet verantwoord meer is. Stel je voor, je rijdt in Enschede in de binnenstad een koers, met al die mensen langs de kant, al die rotondes, paaltjes, wegversmallingen, je rijdt wel met een peloton van 200 man, als dat daar doorheen moet, dat is toch niet meer van deze tijd!"
"Het stoort de renners het meest dat de beslissing door de UCI genomen is zonder echte hoor en wederhoor" vat Joost de kern van het conflict samen. In Qatar en Oman speelde het conflict ook al en Joost ondervond zelf een van de gevolgen, door het ontbreken van communicatie moest hij lang wachten op een nieuw wiel bij zijn eerste lekke band. UCI voorziter Pat McQuaid was in Oman, maar vond het niet nodig om met een rennersdelegatie te praten. Een gevoel van onmacht "als je dan als renner zijnde niet gehoord wordt, dan sta je met de rug tegen de muur."
Wat gaat er gebeuren morgen bij de start van de Omloop? "We willen als renners een standpunt gaan maken, maar niet ten koste van de wedstrijd." Als de UCI zich terugtrekt uit de koers, "dan wordt het geen UCI wedstrijd en zal de winnaar niet officieel erkend worden door de bond, maar er zal wel een koers zijn!" Een rennersrevolutie dreigt, "het mag duidelijk zijn, we leven niet in een dictatuur maar zoals de UCI de laatste jaren regeert, dan lijkt het daar wel op".