Twitter


Jaarsma & de Boer

Zin in!Hij is onderweg naar Kortrijk in België, maar eerst team- en buurtgenoot Tom Stamsnijder even oppikken. Drie mooie Belgische klassiekers staan voor de deur, woensdag Dwars door Vlaanderen, gevolgd door de E3 Harelbeke op zaterdag en Gent-Wevelgem zondag. Joost heeft er zin en bruist van de energie om er eens flink tegenaan te gaan. "Kijk, de echte koersen beginnen nu pas!" aldus Joost. "In februari staan de koersen natuurlijk een beetje in het teken van de komende weken, net als de komende weken weer een goede voorbereiding voor de Tour zijn."Joost voelt zich ook goed. Na zijn uitval wegens ziekte in het Nieuwsblad en het zware Tirreno-Adriatico met ritten in de sneeuw, is hij nog een beetje snotterig. "Dat is logisch, als renner balanceer je altijd op het randje met je gezondheid, neem zo'n Tirreno, het ene moment rij je zwetend tegen berg op waar nog een pak sneeuw ligt. Even een droog shirtje aantrekken voor de afdaling zit er natuurlijk niet in. Net als echt goed uitrusten, dat zit er in deze tijd niet echt in, het koersseizoen is in volle gang." De snotterigheid moet snel over zijn. "Het wordt prachtig weer de komende dagen, met een mooi zonnetje rijden we die ziektekiemen zo uit het lichaam" zegt hij optimistisch.
Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Een dag rust na Tirreno met als grootste inspanning een ritje met de auto door de wasstraat en een paar rustige ritjes door Twente ging het afgelopen weekend echt los. 'Ik heb flink getraind achter de brommer en het zweet wel laten lopen." Zo'n brommer heeft hij zelf inmiddels ook maar gekocht zodat hij niet meer afhankelijk is van anderen. Twee potentiële berijders heeft hij ook al op het oog, "dan kan ik me goed voorbereiden op de Tour."
Die voorbereiding kan hij vanaf nu ook gaan doen op zijn tijdritfiets. De fiets, waarmee hij vorige week in Italië de 19e plaats behaalde in de afsluitende tijdrit, staat namelijk inmiddels thuis. Gisteren werd de fiets nog gebruikt bij testen in de windtunnel van het Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Marknesse. Daar deed sponsor Craft testen met de tijdritkleding. Joost hoefde zelf niet in de tunnel, de testen werden uitgevoerd met behulp van een speciale pop. De uitslagen van de testen zijn geheim, maar de resultaten zullen ongetwijfeld te zien zijn in komende koersen.
Hij heeft er echt zin in, benadrukt Joost nog een keer. De E3 Harelbeke is wat Joost betreft de belangrijkste. Niet vanwege de ranking van deze koers, maar vanwege de traditie en het verleden van de koers. Het is ook een belangrijke testcase voor de renner, "op de kasseien kun je wel beter ontsnappen dan in een gewone koers." Joost is wel benieuwd hoe het gevoel zal zijn morgen als hij over de eerste kasseienstroken dendert, "het is toch weer wat anders dan normaal."
De ploeg van van LEOPARD-TREK verblijft de komende dagen in België. Donderdag en vrijdag zal er licht getraind worden, "geld mee en een mooie koffierit maken" aldus Joost. Hij wil wel benadrukken dat de rustige trainingsritjes niet voor niets zijn, "als je een goede finale rijdt, heb je je rust echt wel nodig!" De kwestie rond de oortjes zal de komende dagen ook weer aan de orde komen. Joost reageert laconiek en laat weten "ik zie het allemaal wel en ga me er niet druk over maken."