Twitter


Jaarsma & de Boer

Vooruitkijken op Vlaanderen"Ik zou zeggen, kom allemaal kijken dit weekend, want het wordt voor de echte wielerliefhebbers natuurlijk wel heel mooi!" Joost kijkt vast vooruit op de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag. Hij is net terug van een trainingsrondje rond Tubbergen, "rustig getraind met Tom Stamsnijder, Tom Veelers en Albert Timmer." Morgen drie uur trainen achter zijn schoonvader op de nieuwe brommer, "zeker 200 kilometer stevig trainen" en dan zit de voorbereiding voor Vlaanderen erop.

Foto (c) Luc BroekaertJoost heeft er, opnieuw, zin in. Droog en met een knipoog vat hij samen, "dat mag duidelijk zijn, haha!" Hij heeft dan ook een nieuwe opdracht om naar uit te kijken. Na zijn sterke vertoning in België afgelopen week is zijn rol binnen het team gegroeid. Samen met Stuart o'Grady gaat hij kopman Cancellara zoveel mogelijk beschermen en naar de finish brengen. "ik hoef niet meer steeds mee te springen met ontsnappingen, maar ga me rustig houden om energie te sparen voor het einde." Met deze rol slinken zijn eigen kansen op een mooie uitslag, maar het belang van het team gaat voor, dat beseft Joost maar al te goed.
"Ik ben tevreden, het ging goed vorig weekend, ik ben tevreden over hoe ik over de kasseienstroken heen reed."  Joost vervolgt "kijk, als de ploeg goed is, de kopman super is, dan is het natuurlijk prachtig." Met enig ontzag in zijn stem gaat hij verder, "Fabian kwam zaterdag naast me rijden en zei dat hij ging demarreren op de Kwaremont. Toen dacht ik, nou, dan moet ik maar in zijn wiel gaan zitten, maar er kwamen steeds andere renners tussengekletst en dan hou je hem niet meer bij uiteindelijk, maar ik kwam met een mooi groepje aan."
Hoe het tijdens de Ronde van Vlaanderen zal gaan, daar durft Joost geen uitspraken over te doen. "Het is een hectische ronde, eerst dat vlakke stuk waar ongetwijfeld de eerste ontsnappingen zullen zijn, op de Kwaremont de eerste schifting. Dan krijg je op een gegeven moment die rechte lijn naar de Vlaamse heuvelzone, met vaak westenwind tegen waardoor het op de kant gaat." Het gevecht om de gootjes bij de hobbelstroken heuvelopwaarts zal niet plaatsvinden, "daar staan allemaal hekken in deze ronde, dus het is gewoon midden over de kasseien fietsen."
De techniek van de kasseien bestaat volgens Joost niet. "het is heel simpel, er gaat vaak wat minder druk in de bandjes zodat het iets minder hobbelt, maar als je een goede dag hebt dan rij je over de stenen en als je een slechte dag hebt dan dender je van links naar rechts en heb je het gevoel dat je tegen elke steen oprijdt." De nieuwe Parijs-Roubaixfiets zal hij zondag niet gebruiken, die komt pas woensdag bij de Scheldeprijs tevoorschijn.
Een voorkeur voor de weersomstandigheden heeft Joost in eerste instantie niet. "Het maakt me niet uit, kijk, slecht weer maakt het natuurlijk wel mooier, een heroïsche rit, maar geloof me, als de benen goed zijn maakt het eigenlijk niet uit wat voor weer het is." Mooie woorden, maar als Joost een keuze moet maken, of beestenweer of een mooi zonnetje aan de hemel, geeft hij toe. De keuzeval toch wel voor het laatste, "lekker in de korte broek."
De concurrentie zal komend weekend vooral uit de hoek van Garmin-Cervélo, Sky en Quickstep komen verwacht Joost. Mannen als Hushovd, Chavanel, Boonen, Hagen en Haussler zal hij goed in de gaten gaan houden. Het doel van de ploeg is duidelijk, winnen! Met kopman Fabian! Dezer dagen gaat het maar om één ding, geen risico's nemen, rusten en trainen. Vrijdag om twee uur moet Joost in België present zijn, om drie uur vindt de persconferentie plaats. Zaterdag de teambespreking en tot die tijd "rusten en voorbereiden..."